16/10/16

16-O: DÍA MUNDIAL DA ALIMENTACIÓN.


O CLIMA ESTÁ A CAMBIAR. A ALIMENTACIÓN E A AGRICULTURA TAMÉN.


Este é o lema deste Día Mundial da Alimentación que se celebra hoxe, como cada 16 de outubro dende 1979, cando foi instaurado pola Conferencia da Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e Alimentación (FAO) e dende 1981 decidiu centrarse nun tema cada ano. 
AñoCausa
2016El clima está a cambiar. A alimentación e a agricultura tamén
2015“Protección social e agricultura para rachar co ciclo da pobreza rural”
2014Agricultura Familiar: “Alimentar ao mundo, coidar o planeta”
2013Sistemas alimentarios sostibles para a seguridade alimentaria e a nutrición
2012As cooperativas agrícolas alimentan ao mundo
2011Precios dos alimentos: da crise á estabilidade
2010Unidos contra a Fame
2009Conseguir a seguridad alimentaria en época de crise
2008"A Seguridad Alimentaria Mundial: o desafío del cambio climático e da bioenerxía"
2007Dereito á alimentación 
2006Invertir na agricultura para lograr a seguridade alimentaria 
2005Agricultura e diálogo de culturas 
2004A biodiversidade ao servicio da seguridade alimentaria
2003Traballar unidos en prol da Alianza Internacional contra a Fame 
2002A auga: fonte de seguridade alimentaria
2001Combatir a fame para reducir a pobreza
2000Un milenio sen fame 
1999A xuventude contra a fame 
1998A mujer nutre ao mundo 
1997Invertir na seguridade alimentaria 
1996Loita contra a fame e a malnutrición 
1995Alimentos para todos 
1994A auga xerme de vida 
1993A diversidade da natureza: un patrimonio valioso 
1992Alimentación e nutrición
1991A árbore, fonte de vida 
1990Alimentos para o futuro
1989Alimentación e medio ambente
1988A xuventude rural
1987Os pequenos agricultores
1986Os pescadores e as súas comunidades 
1985Pobreza rural
1984A muller na agricultura
1983A seguridade alimentaria
1982A alimentación: dereito prioritario
1981A alimentación: dereito prioritario
A súa finalidade é concienciar ós pobos do mundo sobre o problema alimentario mundial e fortalecer a solidariedade na loita contra a fame, a desnutrición e a pobreza. O Día coincide coa data de fundación da FAO en 1945.
Segundo a FAO, a cifra de famentos no mundo no ano 2008 podía estimarse en case mil millóns de persoas.

O clima está a cambiar. A alimentación e a agricultura tamén

Uno dos maiores problemas relacionados co cambio climático é a seguridade alimentaria. As personas máis pobres do mundo, -moitas das cales son agricultores, pescadores e pastores-, están sendo os máis afectados polas altas temperaturas e o aumento da frecuencia de desastres relacionados co clima.
Ao mesmo tempo, a poboación mundial crece de maneira constante y se espera que chegue a 9 600 millóns de persoas en 2050. Para cubrir unha demanda tan grande, os sistemas agrícolas e alimentarios terán que adaptarse aos efectos adversos do cambio climático y facerse máis resilientes, productivos e sostibles. É a única maneira de que podamos garantizar o benestar dos ecosistemas e da poboación rural e reducir as emisións.
Cultivar alimentos de maneira sostible significa adoptar prácticas que producen máis con menos na mesma superficie da terra e usar os recursos naturais de forma xuiciosa. Significa tamén reducir a perda de alimentos antes da fase do producto final ou venta ao por menor a través dunha serie de iniciativas, que inclúen unha mellor recolección, almacenamento, embalaxe, transporte, infraestructuras e mecanismos de mercado, así como marcos institucionais e legais. Por eso, a nosa mensaxe global para o Día Mundial da Alimentación 2016 é “O clima está a cambiar. A alimentación e a agricultura tamén”.
A mensaxe reflicte o momento crucial no que se produce a celebración, xusto antes da próxima Conferencia sobre o Cambio Climático da ONU, COP 22, do 7 ao 18 de novembro de 2016 en Marrakech, Marrocos.
A FAO fai un chamamento aos países para abordar a alimentación e a agricultura no seus plans de acción climática e invertir máis no desenvolvemento do rural.
Fortalecendo a resilencia dos pequenos agricultores, podemos garantir a seguridade alimentaria dunha poboación do planeta cada vez máis famenta á vez que se reducen as emisións.

Comida acorde co clima [El País]

Ningún comentario:

Publicar un comentario